SEO (search engine optimizacion) se pomene pre ili kasnije u svakom razgovoru o izradi veb sajta.

 

SEO Kaobojagi

SEO Kaobojagi al’ radi ko pravo

Ako je u pitanju izrada prvog veb sajta za novog klijenta, to je obično pojam koji „dokusuri“ sposobnosti normalnog čoveka da sluša i prati „ove programere“ koje ništa ne razume.

Tada  obično, po prvi put, poželi da pobegne „glavom bez obzira“.

 

Ako je u pitanju iskusniji klijent ili kolega, ova tema je odlično polje za „merenje“ raznih stvari i prepucavanje, pametovanje i nadmudrivanje. Obično bez mogućnosti valjanog sudije. Jer veliki deo SEO pravila je tajan i promenljiv, a vreme do proverljivih i merljivih rezultata, relativno dugo.

 

Kao i kod pecaroša, dužina ribe kod SEO majstora, često zavisi samo od veštine i ubedljivosti predstavljanja. Naravno neke su stvari veoma vidljive, ali koje su zaista važne i kada postanu vidljive…?

SEO Optimizacija za pretraživače

Tema koja je sa dobrim razlogom, toliko prisutna, u svakoj malo široj priči o vebu.

Taj razlog veoma je jednostavan : „Ako ovaj deo ne uradimo dobro, našeg sajta kao da nema na vebu.“

Posetioci našeg sajta, u jednom procentu, naši su prijatelji, poznanici, „stare mušterije“ i oni će nas potražiti i naći, bez obzira na pretraživače. Jedan deo posetilaca naći će nas preko socijalnih mreža, lične preporuke ili linkova na nekim drugim mestima, ali…

Usamljeno mesto iznad uzburkanog mora

Kao na pustom ostrvu i vaš najbolji tekst može ostati izolovan i dalek

 

Najveći broj posetilaca, dolazi direktno sa pretraživača, Google-a pre svih. Ako naš sajt nije u rezultatima pretrage, za nama važne, usluge, proizvode, pojmove, reči… i to na dobrim mestima (prva ili druga(!?!) strana), poseta našem sajtu, biće samo slučajna.

Zamislite vrhunski restoran, bez gostiju, ili prodavnicu u koju mušterije i ne ulaze… Ista stvar je i sa veb mestom bez posetilaca.

 

Sad kada razumemo, zašto je to toliko važno, ostaje nam još samo jedna „sitnica“. Kako to postići? Šta raditi? Na koji način, i kojim redosledom?

Koje su tehnike dobre i dozvoljene, koje efikasne ali i rizične?

 

black-hat-vs-white-hat-seo

Negde između, veliki je sivi deo. Mnogo nijansi sive

 

Za šta možemo biti kažnjeni od pretraživača, odnosno dobiti lošu reputaciju?

 

Šta bi se dopalo pretraživačima ali ne i našim posetiocima? Kako naći balans, potrebe da se prilagodite ponekad različitim zahtevima, pretraživača, korisnika i vlastitih stavova, stila i ukusa?