SEO ili ОЗП: Оптимизација… шта му је сад то?

SEO (search engine optimizacion) се помене пре или касније у сваком разговору о изради веб сајта.

SEO Kaobojagi
SEO Kaobojagi al’ radi ko pravo

Ако је у питању израда првог веб сајта за новог клијента, то је обично појам који „докусури“ способности нормалног човека да слуша и прати „ове програмере“ које ништа не разуме.

Тада  обично, по први пут, пожели да побегне „главом без обзира“.

Ако је у питању искуснији клијент или колега, ова тема је одлично поље за „мерење“ разних ствари и препуцавање, паметовање и надмудривање. Обично без могућности ваљаног судије. Jер велики део SEO правила је тајан i променљив, а време до проверљивих и мерљивих резултата, релативно дуго.

Као и код пецароша, дужина рибе код SEO мајстора, често зависи само од вештине и убедљивости представљања. Наравно неке су ствари веома видљиве, али које су заиста важне i када постану видљиве…?

SEO Оптимизација за претраживаче

Tема која је са добрим разлогом, толико присутна, у свакој мало широј причи o вебу.

Тај разлог веома је једноставан : „Ако овај део не урадимо добро, нашег сајта као да нема на вебу.“

Посетиоци нашег сајта, у једном проценту, наши су пријатељи, познаници, „старе муштерије“ и они ће нас потражити и наћи, без обзира на претраживаче. Један део посетилаца наћи ће нас преко социјалних мрежа, личне препоруке или линкова на неким другим местима, али…

Усамљено место изнад узбурканог мора
Као на пустом острву и ваш најбољи текст може остати изолован и далек

Највећи број посетилаца, долази директно са претраживача, Google-а пре свих. Ако наш сајт није у резултатима претраге, за нама важне, услуге, производе, појмове, речи… и то на добрим местима (прва или друга(!?!) страна), посета нашем сајту, биће само случајна.

Замислите врхунски ресторан, без гостију, или продавницу у коју муштерије и не улазе… Иста ствар је и са веб местом без посетилаца.

Сад када разумемо, зашто је то толико важно, остаје нам још само једна „ситница“. Како то постићи? Шта радити? На који начин, и којим редоследом?

Које су технике добре и дозвољене, које ефикасне али и ризичне?

 black-hat-vs-white-hat-seo
Негде између, велики је сиви део. Много нијанси сиве

За шта можемо бити кажњени од претраживача, односно добити лошу репутацију?

Шта би се допало претраживачима али не и нашим посетиоцима? Како наћи баланс, потребе да се прилагодите понекад различитим захтевима, претраживача, корисника и властитих ставова, стила и укуса?

Scroll to Top