Kоји windows је прави избор за ваш посао?

Kоји windows бих препоручио и где се може купити? Питања су на која често одговарам.

Она долазе најчешће из сектора предузетника и малих предузећа, јер иако у њима постоје рачунари, најчешће не постоји особа задужена за њихово одржавање (систем администратор). Односно запослени су само корисници а повремене поправке или подешавања обавља им неко са стране.

Овај чланак је начин да тај одговор буде не само мени лакши (поделим линк или отворим веб страницу) него и кориснику прегледнији и разумљивији.

Комплетнији и стандардизован одговор, спречава честу појаву, да се важна ставка једноставно превиди и прескочи. Било од оног ко даје препоруку или од оног ко је слуша. Разлог је лако разумљив – опција и избора је заиста много.

Могућност да се чланак више пута прочита или видео више пута прегледа веома је корисна, јер већина купаца среће се по први пут са неколико нових појмова и концепата.

Велике фирме, установе, школе… имају особу или ИТ сектор који ће одабрати за све кориснике, водећи рачуна о потребама, цени, безбедности, легалности… За њих су у понуди различити начини уговорног лиценцирања: ентерпрајс за баш велике, еду за школе, факултете…

Поред ових производа намењених за количинско-уговорно лиценцирање (више од пет производа) постоје и малопродајне (retail) Хоме и Професионал верзије оперативног система.

Ово је бољи избор за оне који немају админа, мноштво рачунара или велике потребе за софтвером… више о понуди ових windowsa у одличном видеу испод.

Који windows – резиме по врсти лиценце

ОЕМ – већ преинсталиран или купљен уз нов рачунар (на истом рачуну).

ГГК – за легализацију постојећег рачунара. Можете урадити реинсталацију или активирати (легализовати) постојећу инсталацију.

ФПП – за разлику од претходна два који су везани за постојећи хардвер (рачунар) и са отписом рачунара губите и њих, ова лиценца је преносива на ваш следећи рачунар (деинсталација са претходног)

Kоји windows изабрати? Најновији или стабилан и истестиран ОС? Препорука већине админа је сачекати први сервис пакет…односно озбиљно тестирање и стабилизовање новог система пре увођења у продукцију.

Остале разлике: избор језика, подршка за домен(про), умрежавање у мреже равноправних рачунара или групе, архитектура система (32 или 64 бита)… остају нам за неки други пут.

Где купити? Преглед доступних трговина за конкретан производ на домаћем вебу.

Где купити i који windows
Претрага нам може донети и уштеду. Погледајте производ у више продавница.
Scroll to Top