SimpleScreenRecorder jednostavan je, veoma funkcionalan program, odličan u ulozi koja mu je namenjena.

Dešava se često da nam treba snimak dela ili celog videa koji možemo gledati ali ne i „skinuti“ na naš računar. Takođe ponekad nam treba mali deo (insert) nekog online ili ofline videa.

Najednostavnije rešenje u tim situacijama je program koji nam daje mogućnost da snimimo to što gledamo i slušamo.

SimpleScreenRecorder - rešenje za Linux snimanje ekrana
Snimite svoj ekran i zvuk

Jedna od najčešćih upotreba ovakvih programa je snimanje tutorijala, igara, uputstava ili video lekcija. Moguće je zapravo snimiti ton i ekran bilo koje aktivnosti na računaru. Mogućnosti koje ovaj program nudi zadovoljiće veliku većinu korisnika, čak i za neke manje zahtevne profesionalne potrebe.

Na adresi: https://www.maartenbaert.be/ odnosno sajtu samog autora može se pronaći potrebna verzija kao i uputstvo za instalaciju za različite distribucije. Za moju trenutnu distribuciju (Mint) paket se nalazi u repozitorijumu i može se instalirati veoma jednostavno, nekim od uobičajenih načina.

Podešavanje opcija SimpleScreenRecorder

SimpleScreenRecorder podešavanja i mogućnosti

Moguće je snimiti ceo ekran ili izabran deo. Moguće je snimiti i više (sve) ekrana. Snimiti strelicu kursora ili je izostaviti. Moguće je i skalirati video (smanjiti rezoluciju). Sva podešenja dostupna su i razumljiva u preglednom i jednostavnom grafičkom interfejsu.

Možete zaustaviti i nastavite snimanje u bilo kojem trenutku (bilo pritiskom na dugme ili korišćenjem prečice na tastaturi). Prikazuje statistiku tokom snimanja (veličina datoteke, brzina prenosa, ukupno vrijeme snimanja, stvarna brzina kadrova, …).

Može prikazati pregled tokom snimanja, tako da ne gubite vreme na snimanje nečega samo da biste kasnije shvatili da je neko podešenje pogrešno. Za kodiranje koristi biblioteke libav / ffmpeg pa podržava mnogo različitih kodeka i formata datoteka.

Windows rešenje CAPTURA radi sličan posao a poznata je većem broju korisnika. Projekat je jednog čoveka ali oslonjen na brojne open-sours tehnologije. Postoji u verziji za instalaciju ali i u PORTABL verziji.

Nažalost više nije u aktivnom razvoju od strane autora. Pojavila se nova – beta verzija programa koju nisam isprobao, i nisam upoznat ko stoji iza daljeg razvoja. Više o ovoj temi na sajtu samog autora.

SimpleScreenRecorder – definitivno zaslužuje preporuku i priliku. Ako ste korisnik GNU/Linux OS-a isprobajte ga i sami.