SimpleScreenRecorder – jednostavno radi

SimpleScreenRecorder једноставан је, веома функционалан програм, одличан у улози која му је намењена.

Дешава се често да нам треба снимак дела или целог видеа који можемо гледати али не и „скинути“ на наш рачунар. Такође понекад нам треба мали део (инсерт) неког онлине или офлине видеа.

Наједноставније решење у тим ситуацијама је програм који нам даје могућност да снимимо то што гледамо и слушамо.

SimpleScreenRecorder - rešenje za Linux snimanje ekrana
Снимите свој екран и звук

Једна од најчешћих употреба оваквих програма је снимање туторијала, игара, упутстава или видео лекција. Могуће је заправо снимити тон и екран било које активности на рачунару. Могућности које овај програм нуди задовољиће велику већину корисника, чак и за неке мање захтевне професионалне потребе.

На адреси: https://www.maartenbaert.be/ односно сајту самог аутора може се пронаћи потребна верзија као и упутство за инсталацију за различите дистрибуције. За моју тренутну дистрибуцију (Минт) пакет се налази у репозиторијуму и може се инсталирати веома једноставно, неким од уобичајених начинa.

Podešavanje opcija SimpleScreenRecorder

SimpleScreenRecorder подешавања и могућности

Могуће је снимити цео екран или изабран део. Могуће је снимити и више (све) екрана. Снимити стрелицу курсора или је изоставити. Могуће је и скалирати видео (смањити резолуцију). Сва подешења доступна су и разумљива у прегледном и једноставном графичком интерфејсу.

Можете зауставити и наставите снимање у било којем тренутку (било притиском на дугме или коришћењем пречице на тастатури). Приказује статистику током снимања (величина датотеке, брзина преноса, укупно вријеме снимања, стварна брзина кадрова, …).

Може приказати преглед током снимања, тако да не губите време на снимање нечега само да бисте касније схватили да је неко подешење погрешно. За кодирање користи библиотеке libav / ffmpeg па подржава много различитих кодека и формата датотека.

Windows решење CAPTURA ради сличан посао а позната је већем броју корисника. Пројекат је једног човека али ослоњен на бројне опен-соурс технологије. Постоји у верзији за инсталацију али и у ПОРТАБЛ верзији.

Нажалост више није у активном развоју од стране аутора. Појавила се нова – бета верзија програма коју нисам испробао, и нисам упознат ко стоји иза даљег развоја. Више о овој теми на сајту самог аутора.

SimpleScreenRecorder – дефинитивно заслужује препоруку и прилику. Ако сте корисник GNU/Linux OS-а испробајте га и сами.

Scroll to Top