Iako realno moguć i u daljem tekstu čak hvaljen i preporučen, za realne i ozbiljne (profesionalne) projekte ovaj pristup: „Sve radite sami“ nije pravi izbor.

Sve radite sami
Sve radite sami – najbolji način učenja

Pristup „Sve radite sami“ dobar je u nekom razvojnom trenutku vaše „VEB karijere“. Prolaskom kroz sve segmente izrade i sve faze razvoja, možete realno videti šta „vam leži“ a za šta ste „potpuni antitalenat“.

Mnogi programeri su posle ovog iskustva počeli više ceniti dizajnere, bekendaši frontendaše kao i obratno… (Više o dotičnima u tekstu-link)

Posle ovakvog iskustva mnogi zakleti individualci trudili su se da se „prilagode timu“. Razlog – uvek je tu bio neki neophodan a njima baš „zajeban“ deo posla.

Zanatlije u timu
Zanatlije u timu

Mali je broj onih kojima podjednako (dovoljno) dobro ide i sa: rečima, slikama, brojevima, kodom, bojama… tipografijom, dizajnom, marketingom, kopirajtingom… ili u osnovi ekonomijom, psihologijom, pravima, umetnostima, IT-ijem…

Jedno ovakvo iskustvo može biti veoma dragoceno čak i ako niste, niti želite postati veb profesionalac. Za relativno malu sumu novca ili čak i bez troškova, možete oprobati svoje veštine u avanturi: „Samogradnja sajta“.

Vreme i trud potrebni za ovo „neponovljivo iskustvo“ vredni su resursi. Za neke čak i „skuplji“ od vrednosti novca potrebnog za angažovanje profesionalaca. Ako to nije „vaš slučaj“, odnosno imate vremena i energije za istraživanje, iskreno preporučujem avanturu.

Sve radite sami – benefiti puta

Rezultat koji dobijete, verovatno neće biti komercijalno vredan i poslovno upotrebljiv. Vrednost je u iskustvu i znanjima koja mogu biti veoma korisna pri vašem odabiru saradnika, hosting-a, tehnologije izrade,sadržaja… za vaš STVARNI veb projekat.

U susretu sa izazovima (problemima) samogradnje, naučićete osnove koje vam mogu pomoći u proceni i vrednovanju zadataka koje neko treba da obavi za vas.

Veoma je verovatno  da u nekim poslovima, posle ovog iskustva postanete i  deo tima graditelja. Vaša iskrena želja i snažan motiv (kao vlasnika-investitora), uz malo talenta i iskustvo na ovakvom projektu, dobitna je kombinacija.