SEO – Četiri segmenta optimizacije za pretraživače je tekst-sažetak, jednog (manjeg) dela, ove sjajne video i podkast priče.

Preporuka je da se video pogleda kompletan, iako ovde ugrađeni prilog počinje na delu gde i tema iz naslova. Pored odličnih saveta za svakog ko ima sajt ili se bavi vebom, vredi videti kako duhoviti i profesionalni dvojac gradi zanimljivu priču…

Video koji traje sat i po, prosto je proleteo. A na kraju pored gomile korisnih informacija koje treba „isprocesuirati“, ostaje i osećaj „hoću još“.

Ako ipak želite samo ovaj konkretan deo priče, pogledajte desetak minuta ugrađenog videa. Na jednostavan i razumljiv način, opisane su ne baš mnogo poznate a veoma važne „stvari“ iz ove oblasti „internet magije“.

Četiri boksa za četiri segmenta SEO-a

Četiri „kutijice“ predstavljaju tu podelu na segmente, pregledno, jasno i kao brz lični podsetnik, usput zgodan i za  edukativnu upotrebu.

SEO – Četiri segmenta optimizacije za pretraživače

ON PAGE

Dobro napisan tekst, prvenstveno je koristan za posetioca ali uvažava i smernice za dobro rangiranje na pretraživačima.

ON SITE

Dobra i smislena poveznost sadržaja unutar sajta, mape sajta za pretraživače i mape za korisnike…

Povratne veze (BACKLINKS)

Veze do našeg sajta. Neke koje želimo i malo su blago ali i neke koje nisu vredne ili dobrodošle…

KEYWORD AGNOSTIC

Ocene nevezane za sadržaj ili ključne reči: prilagođenost za „mobilne“, brzina sajta, blizina servera…

Ovo je jedna od mogućih podela. Različiti autori ovu podelu faktora različito predstavljaju, ali u osnovi su saglasni oko elemenata i njihove važnosti.

SEO - Četiri segmenta
White-Hat-SEO

Svi ovde opisani segmenti doprinose da ukupna ocena našeg sajta bude bolja, i to isključivo dozvoljenim sredstvima. Ona druga se definitivno ne preporučuju, prvenstveno iz etičkih i zakonskih razloga. Pored toga dugoročno su neisplativa jer se „muljanja“ otkrivaju a „penali“ su ozbiljni.

Kazne za „Crni SEO“ idu od ozbiljnog pada pozicije do potpunog brisanja iz indeksa pretraživača.

Probleme slične ovima možete imati čak i ako ste sve radili po preporuci, samo u neko ranije vreme. Više o ovoj temi u nekom sledećem tekstu a za sada samo lista najčešćih a ozbiljnih problema, koji traže hitnu intervenciju.

SEO četiri razloga za „kaznu“ – šta može zaista da „škodi“?

Adob-fleš sadržaji, nekada neizostavan i fensi deo veb-strana, sada su razlog da vas gugl „izbaci“ sa spiska indeksiranih sajtova.

Neprilagođenost za mobilne uređaje neoprostiv je „greh“ u 2020.godini. Ako vas i pronađu to sigurno neće biti blizu prvih strana pretraživača…

– http , odnosno odsustvo https protokola…

robots.txt  – odsustvo ili loše napisana datoteka…